Ontwerp tips

Hulpraster

Het hulpraster kan je helpen tekst, kleurvlakken en cliparts mooi te centreren.

Opbouw kaart

Een kaart bouw je op in zogenaamde “lagen”. Begin je met een achtergrond dan kun je daar bovenop een cliparts of tekst plaatsen. Wil je een van deze items toch nog veranderen dan kan je of je item verplaatsen of ze veranderen van laag. Hiermee komen de onderliggende cliparts en tekst- of kleurvlakken naar boven en kan je ze gemakkelijk veranderen.

Tekst

Voeg een tekstvak toe, verwijder het of pas het aan.

Heb je nog geen tekstvak dan voeg je deze hier toe. Zodra je dit hebt gedaan komen er extra mogelijkheden tevoorschijn, zoals lettertype kiezen, grootte lettertype aanpassen en kleur van de tekst. Tevens kan je de tekst uitlijnen of zelfs draaien.

Afbeeldingen & versieringen

In tabblad “afbeeldingen & versieringen”  kan je kiezen uit een diversiteit van cliparts. De meeste cliparts worden in zwart afgebeeld, maar zijn eenmaal geplaatst in je kaart gemakkelijk aan te passen naar jou wens. De cliparts kunnen groter en kleiner gemaakt worden, gedraaid worden en je kunt ze omkleuren. Het aanpassen gebeurd in het tabblad “afbeelding bewerken”.

Afbeelding bijsnijden

Wil je een gedeelte van een afbeelding gebruiken dan kun je onze cliparts bijsnijden.
Wanneer je de clipart aanklikt verschijnen er boven/onder & links/rechts buttons die je naar binnen kan slepen, je ziet direct waar je de afbeelding op bijsnijd.
Wil je bijvoorbeeld een half rondje, dan kies je in de editor een rondje, klik op het rondje, sleep de button naar binnen en bepaal hoeveel jij van het rondje af knipt.

Afbeelding & tekst kopieren

Al de afbeeldingen en teksten zijn te kopiëren. Met CTRL-V en CTRL-C kopieer en plak je je clipart of tekst op dezelfde pagina of op een andere pagina op je kaart.

Afbeelding bewerken

Heb je een clipart in je kaart gezet dan kan je hem hier bewerken. De cliparts kunnen groter en kleiner gemaakt worden, je kunt ze tot 360 graden draaien en het is mogelijk de meeste cliparts om te kleuren naar de gewenste kleur. Wil je je cliparts meer op de achtergrond, dan is het mogelijk om de afbeelding transparanter te maken.

Achtergrond

Wil jij een achtergrond toevoegen aan je kaart dan zijn er diverse mogelijkheden. Allereerst kan je kiezen voor een vaste achtergrond met een kleur uit de kleurenkiezer. Wil je graag een patroon dan kies je bij “patroon” voor een achtergrond. Er is een ruime keuze aan achtergronden waaruit je kan kiezen.

Ontwerp opslaan

Is jouw kaart helemaal naar wens? Kies dan bij het tabblad “ontwerp opslaan” voor “inloggen”. Geef je kaart een naam en sla de kaart op in je eigen account. Als je later nog wat aan de kaart wil veranderen dan hoef je alleen maar in te loggen, naar je eigen collectie te gaan en de gewenste kaart uit je collectie te halen.

 

OVERIGE ONTWERP MOGELIJKHEDEN TIPS & TRICKS

Achtergrond plaatsen

Heb jij een achtergrond geplaatst en wil je deze over de hele kaart gedrukt hebben, klik dan bij  “afbeelding bewerken” op de knop “uitvullen”. Wanneer je dit gedaan hebt dan ben je er zeker van dat bij het drukken en snijden van de kaart, de snijlijnen dezelfde kleur hebben. Heb je dit uitvullen niet gedaan dan kan bij het snijden van de kaart in de drukkerij een andere kleur zichtbaar worden op de snijlijnen. Dit is niet mooi en ook niet wenselijk voor je ontwerp.

Plaatsing van tekst

Zorg ervoor dat je de tekst nooit te dicht op de rand zet. Als je het hulpraster aanzet dan verschijnen er vierkantjes, houd je tekst altijd minimaal 1 vierkantje van de rand af. Zo weet je zeker dat alle tekst mooi op je kaart komt te staan.

Lettergrootte

Let er op dat je lettergroottes niet te groot zijn. Normaliter voldoet 11-12 punten voor een normale kaart. Groter en kleiner kunnen natuurlijk ook, maar is ook sterk afhankelijk hoe het formaat van je kaart is. Bestel altijd een proefdruk om er zeker van te zijn dat de kaart word zoals je in gedachten had.

Lettertypes

Wil jij je kaart iets speciaals geven? Kies dan ervoor om je tekst in verschillende lettertypes te plaatsen. Bijvoorbeeld een sierlijk lettertype met een strak lettertype. Kijk altijd goed of de verhoudingen kloppen. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op wij zijn altijd bereid mee te kijken en je te helpen waar nodig.

Heb je een lettertype waarin veel krullen zitten? Let er altijd op dat het goed past in je tekstvlak. Is je tekstvlak te klein dan zullen mogelijk delen van de krullen niet zichtbaar zijn, en dat is jammer!

Plaatsen/uploaden van foto of bestand

Word er een voorbeeld foto weergegeven op de kaart? Verwijder deze dan eerst. Als je de kaart iets naar links/rechts/boven/beneden sleept dan komt er een kader tevoorschijn met daarin een rood kruisje. Klik hier op om de voorbeeldfoto te verwijderen.

Wil je zelf een foto toevoegen? Ga dan naar het tabblad “afbeeldingen & versieringen” en klik op “voeg foto toe”. Klik dan op “bestand kiezen” en zoek in de mappen op je pc, laptop of mobiel naar de desgewenste afbeelding. Je foto word dan automatisch in de kaart geplaatst. Eenmaal geplaatst dan kan je de foto groter en kleiner maken of als achtergrond gebruiken. Upload je een clipart dan is het ook mogelijk de kleur aan te passen.

Heb jij zelf een kaart gemaakt in Photoshop of Adobe Illustrator dan kan je met onderstaande specificaties je kaart opmaken.

Vierkant: 500 x 500 punten, afloop van 10 punten

Langwerpig: 510 x 750, afloop van 15 punten

Panorama: 460 x 960, afloop van 20 punten

Aanleverspecificaties: PNG bestand, 300 PPI.

Plaatsen van een kader of omlijsting

Het is natuurlijk erg mooi om kaarten met een rand of kader te ontwerpen, in wit of gekleurd, echter het is wel riskant. Want je krijgt snel een kader dat niet aan elke kant gelijk gecentreerd is waardoor het al snel lijkt alsof de kaart slecht gesneden is.

Onze kaarten worden gedrukt op een vel papier dat groter is dan het formaat van de kaart. We snijden de kaart na het drukken op het door jou bestelde formaat. Dit doen we met de grootste zorg, maar ook al doen we ons best het is onmogelijk om op de millimeter exact te snijden. Tijdens het drukken kan er een minimale verschuiving ontstaan en bij het snijden kan dit nogmaals gebeuren. Zo kan het gebeuren dat je al gauw een groot snijverschil hebt.

Vermijd daarom dunne kaders en kaders die donker gekleurd zijn. Wil je toch een kaart met een kader? Kaderfouten worden doorLe Chique design niet vergoed, en een herdruk garandeert niet altijd een juist gesneden kader. Het bestellen van een kaart met een kader is daarom altijd op eigen risico. Uiteraard is het altijd mogelijk een foto aan ons te overleggen waarbij wij samen met de drukkerij kunnen beoordelen of het binnen of buiten de marges valt.

Kleuren

In onze editor hebben we een vaste collectie kleuren. Deze kleuren kun je mooi combineren met elkaar en zijn ook lichter te maken door de transparantie hoger te zetten. Naast deze kleuren is het ook mogelijk zelf een kleurcode in te voeren. Linksonder de kleurenkaart vind je een kader met daarin een code die begint met een #. Heb jij een mooie kleur gevonden (HEX of webveilig) toets dan de code achter het hekje en jouw cliparts of achtergrond zal in jouw favoriete kleur omgekleurd worden.

Kaartformaten

Bij Le Chique design heb je de keuze uit 4 verschillende kaartformaten. Vierkante kaarten, rechthoekige staande kaarten, rechthoekige liggende kaarten en panorama kaarten.

Van elke type kaartformaat bieden wij een enkele en dubbele variant. Bij de panorama kaarten heb je de keuze uit een enkele liggende kaart, een enkele staande kaart en een dubbele liggende kaart met de vouw links.

Heb jij een kaart in je account staan maar wil je liever een ander formaat kaart? Laat het ons weten dan kunnen wij je kaart gemakkelijk omzetten naar een enkele, dubbele of ander formaat kaart.

Donkere kleuren

Donkere kleuren zijn prachtig om te laten drukken op je kaart, ze geven een mooi contrast. Wil jij je dubbele kaart laten drukken met een donkere egale achtergrond zoals zwart, antraciet, donkerblauw wees er dan op bedacht dat er op de vouwlijnen kleine scheurtjes kunnen ontstaan door het vouwen. Deze scheurtjes zijn bij lichte achtergronden niet zichtbaar. Bij een kaart die niet gevouwen word kunnen zonder problemen donkere achtergronden toegepast worden.

Proefdruk

Is jouw kaart helemaal naar wens, bestel dan een echte proefdruk zodat je kan beoordelen of de kaart ook echt word zoals je hoopt. Pas je na het ontvangen van je proefdruk je kaart nog aan? Sla de kaart dan goed op in je account.

Bestellen

Je kaart is nu helemaal klaar, je teksten zijn goed gecontroleerd en je bent helemaal tevreden? Bestel dan de kaart via de bestelmodule. Als je je kaarten hebt besteld kijk dan bij “eigen bestellingen” altijd je kaarten nog even na! Vind je nog een fout laat het ons dan zo snel mogelijk weten, dan kunnen we het nog aanpassen. De kaarten zoals jij ze hebt besteld  staan bij “eigen bestellingen”, zo word het drukbestand aan de drukkerij geleverd. 

Controle kaarten

Wil jij er helemaal zeker van zijn dat je kaarten in orde zijn om gedrukt te worden? Neem dan vóórdat je de kaarten besteld contact met ons op, dan kijken wij je kaarten na. (dit geld voor grafische elementen, cliparts, uitlijning en uitvulling en niet voor teksten).

Logo

Willen jullie je kaart zonder logo van Le Chique design? Dan kunnen we deze tegen een prijs voor je verwijderen. Het logo kan alleen verwijderd worden voordat jullie de kaarten gaan bestellen. Verwijdering logo Le Chique design voor €55,00: